Na břehu Blanice-příběhy smrti a záchrany

21.02.2010 20:41

„Na břehu Blanice stojí Maletice . . .“ zní stará pěkná písnička.

Na břehu Blanice stojí i stejnojmenná víska. Při příjezdové cestě do Malé Blanice stojí kříž a zajímavé středověké kameny. Ty vyprávějí o zmarněné svatbě.

Smrtelné chlubení

Před lety zde šuměly hluboké lesy a skrz ně vedla křivolaká cesta do Prachatic. Jednou po výročním trhu zašli do bavorovské hospody páni řezníci z Prachatic. Dobře pořídili, spokojeně popíjeli a v rozverné chvíli se pochlubili opasky naditými stříbrňáky. Ale v té hospodě měli své zvědy lupiči, a tak se stalo, že když řezníci vrávorali domů, byli v nejhlubším místě lesů přepadeni. Marně se bránili, byli pobiti a oloupeni. I jejich pes zůstal ležet jako mrtvý. Jenže ranní rosa jej přece přivedla k sobě a on se doplazil zpátky do Bavorova pro pomoc. Potom zcepeněl.

Bavorovští přišli na místo a viděli, že je jakákoli pomoc zbytečná. I poslali pro pozůstalé do Prachatic. Ti své mrtvé odvezli a pohřbili. Na místě té tragedie nechali vztyčit kříž a pamětní kámen. Dřevěný kříž dávno shnil, ale kámen odolává. Je na něm vytesáno několik znaků. Psí hlava a nůž jsou dodnes patrné.

Zachráněný čeledín

Když bychom překročili zdejší pastviny a dostali se do prudkého břehu, který kdysi vymlela řeka, narazíme na zapomenutou kapličku, kde se říká U Gertrůdy. V tomto místě byl zachráněn v rozvodněné Blanici jeden čeledín. A ten prý nechal jako díkuvzdání postavit tuto stavbu.

Jiná pověst zase hovoří o nevěstě Etrudě, která byla zabita i s ženichem na cestě do kostela. Však se také blízký statek jmenuje U posekaných. Taková malá víska a tolik příběhů ! Jak zajímavá je naše země a její dějiny. A my často obdivujeme v kině fantasy a thrillery, které k nám přicházejí z druhého konce světa. A nemají s našimi kořeny vůbec nic společného.

(Z trilogie Prácheňský poklad)

Zdroj: Strakonický deník 21.02.2010

Zpět

Oprava kapličky sv. Gertrudy (2009-2010)

Zde se můžete podívat na probíhající opravu kapličky sv. Gertrudy z předcházejícího článku.

Stav před opravou

 

 

Stav opravy březen 2010

 

 

 

 

 

Diskusní téma: Na břehu Blanice-příběhy smrti a záchrany

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

TOPlist